'Ontmoetingen met Guerra' door Leopold Laarmans

APRIORI

Aanbevolen muziek tijdens bezoek Transition: Richard Hawley met Truelove’s Gutter

Aanbevolen boek om voor en na te lezen: Het ongrijpbare meisje van Vargas Llosa

Aanbevolen expositie-verkoeling: Calvados Père Magloire V.S.O.P.

Aanbevolen (Dominicaanse) sigaar: Davidoff, Special ‘R’

Aanbevolen geluimdheid: rechtschapen en in staat duizend kussen te geven

 

AB OVO

De tentoongestelde kunstwerken van Nathalie Guerra zijn die van anders kunnen en anders willen. Haar titel Transition geeft het al aan: overgang naar een andere manier van waarnemen en weergeven. Om een en ander scherper te stellen, zowel in de geest, in het hart als in de ziel, én in de geschiedenis van de eeuwigheid, trok de jonge kunstenares afgelopen jaar naar spiritueel Indonesië (tot bij de orang-oetans van Borneo toe). Ze kwam terug met de alles platwalsende schilderswijsheid: kijk in jezelf! Happend naar adem en snakkend naar lucht stak ze daarop de penselen in de olie en de acryl en maakte een vertaling van de ademzone van de kosmos. Het pantheïsme indachtig en nog meer de spirit van de oriëntalisten gaf ze haar doeken een strijkje van haar onbeschermde eerlijkheid mee. Met een indrukwekkende scheppende kracht toverde ze in de gloed van de nacht en in de schaduw van de zon 53 werken tevoorschijn die nu hangen te exposeren Onder de Toren met een zekere goddelijke onbevlektheid. En ook al zijn heel wat creaties broeinesten van intriges, tekenen van tovenarij, grondtonen van Venus… de eerste gewaarwording van de kijker, de eerste stem die opborrelt als je kijkt, de eerste waarschijnlijkheid die je overvalt als je binnenstapt is: ruimte, ruimte als eeuwige moeder-vader met zeven huiden in de esoterische symboliek van De Geheime Leer.

 

IN DUBIO

Nathalie Guerra is Montenegrijns voor ‘lezen in koffie’, ‘bergbeklimmen’ en ‘fortiter in re, suaviter in modo’, standvastig in de zaak, mild in de wijze van uitvoering (naar Salomo). Nathalie Guerra is tegelijk Italiaans voor ‘Latin dansen’, ‘mediterraan temperament’ en ‘diepbruine ogen in-verwachting-van-iets’. Ze is archeoloog van opleiding maar koos al sinds haar tienerjaren voor kunstopleidingen allerlei en her en der. En verder rookt ze graag, leest ze graag in wijn en heeft ze die zonderlinge drang om als een eigenzinnige nomade te leven, net zoals Picasso lang geleden en kortbij ook Miguel Barceló. Wat ze haat zijn holle mensen zoals T.S. Eliot (1888-1965) mensen zonder verbeelding graag noemde. Maar genoeg over Guerra. Leer ze zelf kennen. Back to works!

 

IN STATU NASCENDI

Haar globale werk tot nogtoe – Guerra schildert al jaren maar dit is haar eerste grote tentoonstelling – is in statu nascendi, in wording. Ik zie drie vage pijlers in transitie of werken die connotatie hebben met het abstract-spirituele (amazone-vlinders; giftige liefde; transition…), creaties in (neo)-surrealisme (hallucinerend brein; vluchtelingen…) en aandachtige bedenkingen in naturalistisch-realisme (huilende nar; nieuwsgierige blikken; liggend naakt…), maar altijd en eeuwig met een rijk kleurgebruik. De jonge kunstenares Guerra, die een bedaard leventje van een vrolijke inktvis leeft, ondersteunt de enige commentaar op kunst die Picasso ooit over zichzelf schreef (gekant tegen de opinies uit interviews en van vrienden), “Het schilderen is sterker dan ik. Het onderwerpt me aan zijn wil.” Wie de tentoonstelling in Hasselt bezoekt zal dan ook 53 doeken vinden die een (meestal) actuele parade zijn van het spuien van ideeën en gevoelens, waarbij het telkens gaat om het creatieve proces zelf!

 

AD LIBITUM

Wanneer de volgende ochtendschemer plaats maakt voor de dageraad, is het tijd om een kunstreisje naar Onder de Toren in Hasselt te plannen. Vertrek desnoods met jezelf en eens bij Transition aangekomen, kan je vluchten in een droom van Guerra. Talrijke ontmoetingen zullen je te beurt vallen zoals een liefdevolle galerij van werken waarmee je geest en je ziel kan worstelen of misschien helemaal niet, want mogelijk getuigen de werkjes van een plezierige onwerkelijkheid waarnaar je altijd al op zoek bent geweest.

Leopold Laarmans

donderdagVijfUur 23 juni 2011

www.leopoldlaarmans.be